PROTEST SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE ZA POVEĆANJE MINIMALCA

Protest u utorak, 13. septembar, u 10h ispred Palate pravde

Sindikat nauke i kampanja Za dostojanstven rad u nauci izražavaju zvaničnu podršku Savezu Samostalnih Sindikata Srbije u borbi za povećanje minimalca.

Kako stoji u saopšenju SSSS:

“Na protestnom skupu, (…) javnost u Srbiji će imati priliku da vidi sadržaj minimalne potrošačke korpe i stekne uvid da li tročlana porodica od nje zaista može da preživi”, najavio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Skup će biti održan 13. septembra u Beogradu, ispred Palata Srbije, nakon završetka sednice Socijalno ekonomskog saveta na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o visini minimalne zarade za iduću godinu.”

Oni dalje ističu da je povećanje minimalca od 14 posto, kakvo je Vlada predložila, nedovoljno za dostojanstven život, te da “doprinosi kompresiji plata i dovodi do toga da sve više ljudi se približava minimalcu.” Ovo je posebno zabrinjavajuće u kontekstu trenutne inflacije i enormnog rasta cena osnovnih životnih namirnica.

Ističemo da ovo pitanje nadilazi okvire solidarnosti sa koleginicama i kolegama iz sektora gde postoje minimalne zarade. Iznos minimalca je nešto što se direktno tiče i zaposlenih u nauci, jer je upravo to pokazatelj finansijskog stanja u javnom sektoru, kao i početna tačka u borbi za povećanje svih ostalih plata.

Kako se možemo nadati jednakim i pravednim platama u naučnom sektoru kada je minimalna zarada takva da ne pokriva ni osnovnu potrošačku korpu? Zbog toga je vreme da se jasno i odlučno suprotstavimo nedostojanstvenim uslovima rada i platama koje podrazumevaju život na rubu egzistencije!

Zbog toga pozivamo koleginice i kolege da se priključe SSSS na protestnom skupu u utorak 13. 9. u 10h ispred Palate pravde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: