Tribina „Kako do pravedne plate?“, Dom omladine, 6. decembar, 19č

Na javnoj tribini „Kako do pravedne plate?“, koja će se održati u Domu omladine Beograda, u utorak 6. decembra u 19č, u Sali Amerikana, a koju organizuje Savez samostalnih sindikata Beograda, učestvovaće i Srđan Atanasovski, ispred Sindikata nauke Srbije, koji će, između ostalog, govoriti o problemu plata u nauci. Prenosimo pozivni tekst organizatora i pozivamo vas da nam se pridružite u Domu omladine:

KAKO DO PRAVEDNE PLATE ?
Dom omladine Beograda, Sala Amerikana, 6. decembar, 19.00 časova
U saradnji sa Domom omladine Beograda, Savez samostalnih sindikata Beograda poziva vas na tribinu „Kako do pravedne plate?”.
Kao što smo naveli u Proglasu koji smo objavili na Dan dostojanstvenog rada, sindikati se bore da radnici dobiju pravedne plate – plate od kojih oni i njihove porodice mogu da žive, a dostojanstven rad, u čijem centru je sam radnik, ne sme biti privilegija samo šačice zemalјa, pa čak i tek šačice sektora u zemlјama razvijenog kapitalizma.
Ovu godinu dočekujemo inflacijom koja je obesmislila plate ogromnog broja radnika, a posebno ugrozila radnike koji primaju minimalac, koji danas žive na samoj ivici siromaštva. Nakon što je Vlada Republike Srbije odbila da koriguje minimalac za poslednji kvartal tekuće godine i jednostrano donela odluku o povećanju za 2023. od samo 14,3%, sindikati imaju dužnost da artikulišu nezadovolјstvo svojih članova i svih radnika i da nateraju i poslodavce i državu na pravedniju raspodelu profita.
Situacija o kojoj govorimo nije specifična samo za Srbiju – sa njom se suočavaju sindikati i radnici širom sveta. Neretko, oni organizuju šire društvene kampanje, kako bi nametnuli ova pitanja u javnosti i izborili se za socijalni dijalog. Jedan od primera je i aktuelna kampanja „Što je dosta – dosta je“ (Enough is Enough, wesayenough.co.uk) u Velikoj Britaniji, koju predvode upravo sindikati. Da li je došao trenutak da ovakvu ulogu preuzmu i sindikati u Srbiji i kako se organizovati – neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore.
Govornici:
– Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda
– Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije
– Boža Drašković, ekonomista
– Ildiko Kren, savetnica za strateško organizovanje IndustriAll Europe
– Srđan Atanasovski, Sindikat nauke Srbije/Radnički glas
– Vesna Janjić, predsednica Gradskog odbora Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda
Moderator: Stefan Gužvica, Radnički glas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: