TRIBINA U NIŠU: Kako do dostojanstvenog rada u nauci?

Amfitetar Prirodno-matematičkog fakulteta Nišu, sreda 16. mart, 17h

Veliko nam je zadovojstvo što ćemo razgovor koji je otpočet na prošloj tribini u Beogradu sada nastaviti sa koleginicama i kolegama u Nišu.
Već deset godina, naučni radnici i radnice u Srbiji dobijaju plate na osnovu kategorizacije čiji je vek trajanja istekao, što u praksi znači da razlike u platama među istraživačima istog ranga mogu iznostiti i do 70%, i to bez ikakvog opravdanja. Istovremeno, postala je praksa da se mladi naučnici primaju u radni odnos bez garantovanog stalnog finansiranja za njihova radna mesta, na ugovorima od po godinu dana koji se produžavaju u nedogled, što znači ne samo da oni nemaju nikakvu pravu sigurnost radnog mesta i kreditnu sposobnost, već i da mogu lako biti žrtve mobinga i bezrazložnih otkaza.
Ovo su razlozi zbog kojih je Sindikat nauke pokrenuo kampanju Za dostojanstven rad u nauci, tražeći od države i nadležnih organa da se ovi problemi razreše bez odlaganja.
Međutim, naučnici u svojim problemima nisu usamljeni, kako u svetu, tako i u Srbiji.
Na ovoj tribini posebno ćemo skrenuti pažnju na negativne posledice do kojih je dovela takozvana fleksibilizacija rada u nauci, kako po živote naučnika i naučnica, tako i po samu nauku, sa naglaskom na evropski kontekst. Konačno, podvući ćemo da razlike u platama za isti posao, kao i nesigurnost radnog mesta, postaju sve prisutniji u mnogim sektorima rada. Kako se organizovati u borbi protiv njih – kroz sindikalno organizovanje i širu društvenu solidarnost – i šta bi pobeda Sindikata nauke u njegovim zahtevima značila za ovu borbu, neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovor.

Govornici:
Đurđica Jovović, Sindikat nauke Srbije
Aleksandar Knežević, Sindikat nauke Srbije
Radomir Ljupković, Sindikat nauke Srbije,
Srđan Atanasovski, Sindikat nauke Srbije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: