TRIBINA U KRAGUJEVCU : Kako do dostojanstvenog rada u nauci?

Glavna zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu (ulica Radoja Domanovića 12), sala na prvom spratu A-I-1, 13 april, 16h

Zadovoljstvo nam je što, nakon susreta sa koleginicama i kolegama u Beogradu i Nišu, nastavljamo sa tribinama i ovaj put ćemo biti u Kragujevcu.
Podsećamo da već više od deset godina naučni radnici i radnice primaju platu na osnovu isteklih kategorizacija. Rezultat toga je da zaposleni u istim zvanjima imaju razlike u platama i do 70 posto, iako obavljaju isti posao i ne postoji opravdanje za ovakav nejednak tretman. Svaki 15. u mesecu za nas nije samo dan isplate, već i dan poniženja kada se decenijska nepravda nejednakih plata iznova i iznova ponavlja.
Mlade naučnice i naučnici, uprkos donošenju akta o institucionalnom finansiranju, i dalje nastavljaju da rade po zastarelim ugovorima na po godinu dana i bez ikakve sigurnosti radnog mesta.
Ovo su razlozi zbog kojih je Sindikat nauke pokrenuo kampanju Za dostojanstven rad u nauci, tražeći od države i nadležnih organa da se ovi problemi razreše bez odlaganja. I kampanja se nastavlja dokle god oba zahteva ne budu ispunjena.
Istakli bismo i to da naučnice i naučnici nisu usamljeni u svojim problemima i da su prekarizacija rada i nejednake plate prisutni kako u naučnom sektoru širom Evrope, tako i u svim ostalim radnim delatnostima.
Izlaz iz ovakve situacije tražimo u sindikalnom organizovanju i široj društvenoj solidarnosti. Govorićemo o strategijama borbe, a želimo i da čujemo iskustva i ideje naših koleginica i kolega u Kragujevcu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: